Ekstrand logga

Mindfulness

”Det var lugnt…”

”Det är just sådant här som är så jobbigt för mig…”

”Jag känner mig helt avslappnad nu…”

Några spontana röster från terapirummet efter en inledande mindfulnessövning såsom kroppsscanning eller andningsankaret.

Alla upplever det på sitt sätt och det fina är att det inte ska vara på något särskilt sätt. För mig personligen är det väldigt befriande; att det är som det är och det är fullt tillåtet. Det är ingenting som ska presteras, dömas eller bedömas.

Innan jag läste till samtalsterapeut hade jag vid några tillfällen råkat på ordet ”mindfulness” och läst en artikel om Jon Kabat-Zinn. Jag blev lite nyfiken och köpte boken ”Vart du än går är du där”. Jag minns att jag började läsa den, livet kom emellan och boken hamnade i bokhyllan.

Efter ytterligare år och diverse utmaningar i livet satt jag en dag på samtalsterapeututbildningen och vi skulle göra mindfulnessövningar utomhus. För mig var det en speciell upplevelse, att bara ge mig själv tid att undersöka de olika tusenskönorna i gräset. Hade jag någonsin gjort det tidigare? Det var som att upptäcka någonting nytt, kände mig lite grand som en forskare. Att några tusenskönor kunde fånga min uppmärksamhet en lång stund på det viset, var ingenting jag hade kunnat tro. Jag hade ju noterat dem i gräset men….”you look but do you see?”

Jag valde sedan att utbilda mig till mindfulnessinstruktör och använder det dels i min praktik som samtalsterapeut och dels för egen del. En del klienter har valt att fortsätta använda sig av det utanför terapirummet också.

För egen del är det ett sätt att ”checka in” hos mig själv och se vad jag upptäcker.

Vad mindfulness ger mig:

  • Återhämtning
  • Medvetandehöjning både för vad som pågår inom mig och för vad som pågår utanför mig.
  • Ökad tolerans och vänlighet gentemot mig själv oavsett tankar och känslor som infinner sig
  • Istället för situation-reaktion har jag nu situation- utrymme- eventuellt aktion
  • Känner mig mer hel, har kontakt med hela kroppen
  • Får snabbt kontakt med ”jaget”, kärnan, mitt inre

Mest utmanande för mig är att regelbundet, på daglig basis över en längre period hålla igång träningen.

Om du är nyfiken på mindfulness och vill prova på så är du varmt välkommen att kontakta mig. (Första mötet är alltid kostnadsfritt)

Kontaktuppgifter finns på www.anneekstrand.se