Ekstrand logga

Narcissist i närheten? (3)

Kvinnan ser till att ordna en låssmed som byter samtliga lås i bostaden, allt för att känna sig mer trygg.

”Har du bytt lås, det hade du inte behövt att göra, helt onödigt” säger narcissisten när han får bli insläppt för att hämta det nödvändigaste.

Tiden efter avslut är den svåraste, det finns ett magnetfält som vi behöver motstå så vi inte går tillbaka. Vi kan jämföra det med drogabstinens. Med stöd av en terapeut går det bra. Det går att lämna giftiga relationer. Någonstans längs vägen har vi vår gräns, vi inser att det är hopp-löst läge och använder vår urkraft och lämnar relationen oftast i sällskap av rädsla och ångest men vi gör det.

Efter avslutet kommer också krav från N:s sida på att få pengar tillbaka och juridiska fraser om att han har rätt att bo kvar en rimlig tid. Ett datum och klockslag att hämta sitt resterande bohag är det som kvinnan ger N.

Du är sannolikt en av väldigt få som får se vad som finns bakom masken; exempelvis ilskan de bär på. Utåt sett uppvisar N en perfekt fasad ”image is everything”. Det är en typisk strategi för den narcissistiska problematiken; de står inte ut med känslan av misslyckande vilket ger låg självkänsla och det kompenserar de genom att visa upp en idealisk yta. Den person som gör det vanskligt för N att upprätthålla sin idealbild kommer att åka på avundsjuka och vrede. Det är ett sätt för N att utplåna det som hotar hens redan bräckliga självbild.

De har ett omättligt bekräftelse- och uppmärksamhetsbehov, det är bränsle för dem. De är extremt manipulativa och använder sig av gaslighting (gasljus) och förminskningstekniker.  Antingen är du med dem eller mot dem, de ser allt i svart och vitt.

Deras största svaghet är att de överskattar sig själv och underskattar andra. De har ingen egen kapacitet att backa upp sitt självförtroende med. De ser sig som grandiosa och berättigade till saker, ting och agerande som de väljer.

Tyvärr saknar de förmåga till empati (mer eller mindre) och att ha en genuin kärleksrelation med känslomässig intimitet. Sex är ofta en väg in i en relation för dem och det handlar om förförelse och prestation, inte ett ömsesidigt möte.

Åldrandet är en N:s mardröm. De vill vara evigt unga och upplever åldrandet som en stark kränkning. De vill gärna hejda det genom till exempel skönhetsoperationer, överdrivet ungdomlig klädstil och liknande. Oftast bär de på känslor av bitterhet och tomhet som de självmedicinerar med alkohol. Flera begår också självmord.

Det är tragiska livsberättelser men dock hälsovådliga att ha i närheten, för alla som inte är narcissister.

Alla N skiljer sig såklart åt och bär på sin egen psykologiska cocktail precis som alla vi andra.

Narcissist i närheten?

Gå åt motsatt håll!