Ekstrand logga

Narcissist i närheten?(1)

”HAR JAG NÅGONSIN VARIT OTROGEN MOT DIG?! VA, VA? HAR JAG DET?”. Rösten var kraftigt höjd och tonen skarp. Kvinnan såg hur alla färger försvann, allt övergick till svart-vitt. Hon rörde sig i riktning in i det andra rummet, mannen följde efter med väldigt vinglig gång. ”Det är nu… skarpt läge, här har du facit” hann hon tänka för sig själv, innan mannen var ikapp henne med höjd högerarm och knuten näve.

Att umgås med en narcissist får destruktiva konsekvenser.

I fallet ovan hade kvinnan gjort slut med personen ett par dagar innan händelsen men eftersom de bodde ihop, så befann de sig på samma ställe.

En alldeles vanlig man/kvinna, som du och jag, ja så beskriver många mötet med personen som sedan visar sig vara en person med narcissistiska drag/egenskaper eller narcissistisk personlighetsstörning. Den stora skillnaden mellan dem och oss är att de enbart ser till sina egna behov, begär och drifter och kan gå väldigt långt för att få dem tillgodosedda.

De dras till allt som glittrar, där det finns resurser att hämta. De är skickliga i att välja ut sina byten och hittar allt som oftast en medkännande, stark person att suga energi ifrån. N uppskattar personer som kan stödja och försörja dem.

Du upplever inledningsvis en karismatisk, charmig, smart, humoristisk, verbal, social, förstående och inkännande (ej medkännande) person.

Du blir enormt smickrad i förälskelsefasen och det kan kännas som om du befinner dig i ett magnetiskt fält. Du får höra allt du vill höra och n ser till att du känner dig särskilt utvald. Du blir kärleksbombad och placeras på en piedestal. Det kan kännas hur fantastiskt som helst! ”Wow, äntligen, här är han/hon som jag har letat efter!” Kärleksbombning har ingenting med kärlek att göra, det är en kontrolltaktik. De väver sitt nät allt längre och längre in i ditt liv och sätter ner hakarna där de finner lämpligt.

”Jag älskar dig” kan yttras ganska tidigt från n, allt för att få den andra personen att vilja vara kvar. Vem vill inte vara älskad? Och det vet n. N är dock oförmögen till kärlek. Hen älskar att vara älskad men kan inte själv älska någon.

Oftast vinner narcissisten omgivningens gillande.

”Så mjuk och varm han verkar vara!”

”Så trevlig!”

”Han ser trygg ut”

”Det är en bra man”

 N vill gärna att förhållandet ska befästas relativt snabbt, det dröjer inte länge förrän ihopflyttning, förlovning och giftermål kan komma på tal.

Efter ett tag…

(fortsättning följer)