Ekstrand logga

Självförtroende

Självförtroende handlar om vad du är kapabel till och får dig att känna bärkraft. Det kan variera beroende på aktivitet och situation

Vi får det inte till skänks men vi kan bygga det, ungefär som du bygger förtroende för en annan person. Det sker över tid. Personen utför handlingar såsom den sagt.

På samma sätt kan du bygga förtroende för dig själv. Istället för att ”när jag har….”, ”En annan dag…”gör du sakerna du säger att du ska göra. Du ser till att verkligen göra det.

Börja med små saker.

Exempel: Du vill läsa 10 sidor på morgonen i en bok, när du stigit upp. Vanligtvis sätter du klockan på 6.15, alltså behöver du stiga upp kl: 6.00. Du börjar dock med att sätta klockan på 6.10; gå upp 5 minuter tidigare än vanligt. När klockan ringer, sätter du dig lugnt upp, stänger väckarklockan och dricker exempelvis en klunk vatten. Efter 5 dagar sätter du klockan på 6.05 och efter ytterligare 5 dagar sätter du den på 6.00.

När du har besegrat ditt motstånd och klarat av något, ger det dig styrka och ditt självförtroende ökar. Värdet du känner inför dig själv har också förhöjts.