Ekstrand logga

Hur återhämtar du dig?

Hur återhämtar du dig?

Vad behöver du för att slappna av, att få distans till det du gör, att vara som du är när du inte är i stress?

Många forskare pekar på att återhämtning är en viktig faktor i att hantera stress. Det handlar inte enbart om att minska mängden av sådant som leder till stress.

Att prestera och anstränga sig är väsentligt dels för att klara av saker och ting och dels för att känna sig tillfreds. I de fallen handlar det om livskvalitet. Det kan också finnas andra anledningar till våra prestationer; vi vill duga och bli omtyckta, vi ogillar starkt att bli kritiserade eller vi är rädda för att någon ska tycka att vi är lata eller dåliga människor. Då upplevs återhämtning oftast som jobbigt och vi kan till och med må dåligt av det; vi riskerar att möta saker som kommer när vi går i viloläge. Då kan det vara så att återhämtning får vänjas in med små små steg för att sakta komma närmare att varva ner.

Att anstränga sig bäddar för bra återhämtning och vice versa. Att känna att nu är jag stark igen, nu är jag kapabel igen och kan fortsätta

Några av mina sätt att varva ner (alltid på egen hand) som jag har provat mig fram till:

• Lyssna på musik – gärna liggandes i soffan

• Mindfulness

• Promenad i naturen

• Läsa

• Fysisk aktivitet

Har jag varit stilla väljer jag återhämtning med mer rörelse och har jag varit mycket i rörelse blir min återhämtning i stillhet.

Foto: Mia Berg